Dissabte, 27 d' Abril de 2024

Compartir al Facebook
 

Una nevada per recordar

Andreu G. | Opinió
Sobre la nevada del passat 8 de març s’està parlant molt, per un costat els centímetres que s’han acumulat, els paisatges que s’han pogut veure per tot el territori, la cara de felicitat dels nens i no tant nens jugant amb la neu i per últim també per les queixes dels ciutadans que manifesten el descontentament amb l’actuació del govern davant aquesta nevada.
Publicat 11-03-2010 | Actualitzat 11-03-2010 a les 0:00 h
Una nevada per recordar
Foto: Andreu G.
De problemes podríem enumerar tants com viscuts, però els més generals i reiterats han estat les xarxes de transports públics pràcticament sense funcionament, amb diverses línies de Rodalies i dels Ferrocarrils Catalans aturades, les principals vies de la ciutat de Barcelona com son les Rondes aturades, problemes amb les autopistes, el servei de subministrament elèctric que va fallar a la província de Girona, la caiguda d’arbres en els boscos, etc..
.
El fet és que el conseller d’interior Joan Saura ha expressat en la seva defensa que l’excepcionalitat d’aquesta nevada és el que provoca que un no pugui preveure tot. Per un altre costat Joaquim Nadal ha entonat el “mea culpa” per les queixes en la informació dels transports públics de Renfe i FGC, diu que “Qui pensi que no va rebre prou informació, crec que té raó. Hem de reconèixer que la informació sempre és millorable". Tot plegat una sèrie de raons que uns diran si val i altres no els solucionarà el gran nombre d’hores que van tenir d’aplicar ahir per fer un viatge amb tren.

Els problemes amb el subministrament elèctric han estat causats per la caiguda per de 33 torres d’alta i mitja tensió i apart línies i substacions, que van deixar a gairebé 200.000 persones sense electricitat. La causa va ser per no estar preparades per aguantar el pes que van tenir de gel i vent.

El 70% dels afectats han recuperat el subministrament aquest dimarts però la resta prop de 30.000 persones segons protecció civil, encara avui dijous segueixen sense electricitat, aquesta xifra és contradiu amb la que dona la companyia elèctrica de 20.000 persones. Tot això provoca que tinguem un ball de dades molt diverses, 50.000 persones, 30.000, 20.000 ...
A causa del mateix problema el 80% de la xarxa de telefonia mòbil està inopetariva i unes 45.000 línies fixes també. Tot plegat ajuda a dir que la situació va ser un caos.

Un altre fet que de retruc ha sorgit han estat les llargues cues de camions a l’AP-7 al seu pas per la Jonquera produint cues de fins a 50 Km. Tots aquets camions van estar estacionats en grans aparcaments per esperar a la millora del temps, un cop superat el temporal han aprofitat per seguir el seu camí.

En quan a les principals carreteres van tornar a la normalitat al dia següent, però les secundaries és un procés més lent, dimarts encara hi havien un centenar que estaven perilloses o tancades. L’ús de les cadenes va estar vigent en alguns punts del territori català, encara que el sol ajuda a fondre gran part de la neu, això si, la neu que vagi aguantant compte amb ella, ja que les temperatures gèlides en generarà un gel traïdor.

Diferents municipis han anat llençant sal en els punts on s’estima més important o punts on el sol no hi arriba amb facilitat.

Els estudiants també han estat afectats pel temporal, prop de 20.000 alumnes encara no han pogut anar a classe tant pel temporal de neu i de vent, d’aquest nombre 19.900 son de les comarques de Girona i 65 son de les comarques de Barcelona.

Els usuaris de la carretera, recordaran pels propers temporals que no va malament portar unes cadenes en el cotxe, això si saber-les posar també és important donat que part dels usuaris que tenien cadenes els problemes els varen tenir amb la seva col•locació.

Desitgem que en properes nevades no tinguem tantes incidències, amb la premissa “tot es millorable”, si, però per un costat hem d’escoltar més la veu dels experts i recordar que tot el que és puntual o poc usual sempre ens agafa amb la “L” posada.
 
 
 

© Llunalila Informació i Fotografia Tots els drets reservats.

Queden prohibides sense permís de l’autor, la reproducció i/o distribució, parcial o total del contingut inclòs dins d’aquest web.

Disseny : Andreu Giménez Gutiérrez